Riesling är en druva som visar upp komplexiteten i att förstå sig på vin. Vilket är en av de saker som Cépage vill göra lättare. Så här kommer lite information om att förstå sig på hur man kan hitta rätt vin, torrt eller sött. För att börja förstå olika druvor mer rekommenderar vi vår produkt Cépage.
Etiketten kan ge med några olika termer ge en hint om vad som väntar. Ett vin som är torrt har kanske en etikett med termer som ”trocken” eller ”sec” vilket betyder torrt på tyska och franska. Kanske står det ”brut” vilket oftast används för mousserande vin. Om det istället står ”off-dry”, ”semi-dry”, ”halbtrocken” eller indikerar en specifik nivå av sötma så tyder det på viss halt av restsocker.
Vissa regioner har även egna system för att klassifiera sötman i vin, som kan ge en idé! I Tyskland har vi till exempel Prädikat systemet som kategoriserar Riesling baserat på mognadsgrad. Från torrast till sötast; Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese och Trockenbeerenauslese (ej att förknippa med Trocken!). I Frankrike, Alsace, kategoriseras det oftast som torrt, semi-torrt, sött.