Druvan är inte bara populär hos vinkännare, intresserade och nyfikna – den är även populär hos vinproducenter runt om i världen. Det märks tydligt med spridningen som druvan har fått utanför Europa och de många stilar som den innefattar. En trolig anledning till detta är den neutrala grunden i druvan, som möjliggör för producenter att verkligen sätta sin prägel på vinet.
Tillverkningsprocessen gör den stora skillnaden mellan många viner, till exempel inom Chardonnay, med viner från Chablis som exempel. Innan vinet hälls på flska så åldras det i tunnor. Viner från Chablis åldras oftast i ståltank vilket ger mer fokus på den inneboende fruktigheten, en tydligare syrlighet, lättare munkänsla och ett vin som bör drickas ungt. Viner som istället åldrats på ektunnor får en högre komplexitet, tar upp smaker från trät, kontakten med syret gör att det utvecklas på ett annat sätt och får en annan munkänsla. Ofta är det lagring på trätunna som ger smaker så som vanilj, kryddor, smör och rostat bröd.